2010-10-21 11:36:42• hírek • Szatmar.ro

Utolsó esély

Az Európa-liga csoportköre harmadik fordulójában az egyetlen érdekelt magyar és román klub érdekes módon egyaránt egy-egy holland csapattal találkozik. További összefüggés, hogy mind a Debrecen, mind pedig a Steaua nyeretlen az első két forduló után, így az Utrecht és a PSV Eindhoven ellen utolsó kártyájukat játsszák meg a továbbjutásért folytatott harcban.

A magyar bajnok Debrecen tavaly a Bajnokok Ligájában öt gólig jutott, az EL-csoportkörben eddig viszont nem tudott az ellenfelek kapujába találni. Igaz, tavaly is csak a Fiorentina volt az áldozat, a harmadik és a negyedik fordulóban. A Metaliszt elleni 5-0-ás hazai vereség után a Loki Genovában „csak" 1-0-ra kapott ki, erre pedig már lehet építeni. "Ismét egy európai élcsapattal találkozunk, de ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel megyünk ki a pályára. A kulcskérdés az lesz, hogy a labdatartást meg tudjuk oldani, mert ha ez nem sikerül, azzal magunkra húzzuk a hollandokat, akik vérszemet kaphatnak, s folyamatos nyomás alatt lesz a kapunk", nyilatkozta Herczeg András, a magyarok mestere.

A PSV kilenc forduló után még veretlen a hazai bajnokságban, ám a vereség ízét megízlelhették a Philips-gyáriak: az EL selejtezőjében 1-0-ra arányban kaptak ki Novoszibirkszben. Hogy aztán egy egy ötöst hintsenek a visszavágón az oroszoknak... Kérdés tehát, hogy Loki-játékos lő-e gólt a Puskás Ferenc stadionban, arra viszont komoly az esély, hogy debreceni futballista betaláljon, mivel Dzsudzsák Balázs pazar formában van és húzóembere a hollandoknak: a hétvégén a kilencvenedik bajnokiján a harmincadik gólját szerezte. „Először játszok korábbi csapatom ellen. Ez különleges alkalom számomra, hiszen mindenkit ismerek a Lokinál a szertárostól a vezetőkig és máig kiváló a kapcsolatom mindenkivel, így olyan lesz, mintha a „fateromék" ellen futballoznék", mondta a válogatott szélső az MTI-nek.


Egykori csapattársuk semlegesítésére készülnek a debreceniek fotó: dvsc.hu
Egykori csapattársuk semlegesítésére készülnek a debreceniek fotó: dvsc.hu


Az I csoport másik meccsén a három pontos ukrán Metaliszt Harkiv a négy egységet begyűjtő Sampdoriát fogadja, a magyar válogatott Vladimir Komannak pedig komoly esélyei vannak, hogy kezdő legyen szülőhazája csapata ellen.

A Steaua valamivel kedvezőbb helyzetben van, mint a DVSC, mivel a román rekordbajnok egyrészt már szerzett egy pontot (a Napoli elleni hazai drámai meccsen), másrészt az Utrecht kisebb játékerőt képvisel, mint a PSV. A hollandok jelenleg négy győzelem, négy vereség és egy döntetlen után a kilencedik helyen állnak a hazai pontvadászatban, 14 gólt rúgtak és 15-öt kaptak. Ez a stabilitás mellesleg jellemzi az együttest, hisz a tavaly 14-11-9-es mérleggel lettek hetedikek. Az Európa-ligában szintén hasonló kiegyenlítettség jellemzi az Utrechtet, mivel mind a Napoli, mind a Liverpool ellen gól nélküli döntetlent értek el.

Érdekes módon, ebben az esetben is van egy futballista, aki a hollandokat erősíti, ám az ellenfélnél nőtt fel, Mihai Nesu pedig tökéletes megtestesítője csapatának: nem kiugróan tehetséges, de rendkívül szorgalmas és taktikailag fegyelmezett. A hollandok legveszélyesebb játékosa a 21 éves Ricky van Wolfswinkel, aki idén 17 meccsen 16 gólt szerzett. Oda kell figyelni a zambiai Jacob Mulengára is, aki a tavaly ősszel remekelt, igaz, a január-februári Afrika-kupa megtörte kissé a lendületét.


Masszív középcsapat az Utrecht fotó: fcutrecht.nl
Masszív középcsapat az Utrecht fotó: fcutrecht.nl


A románok, akik Apostolra sérülés, Galamazra, Bilascóra és Brandanra pedig hiányzó játékengedély miatt nem számíthatnak, elsősorban a jó formában lévő Bogdan Stancuban bízhatnak: a 23 esztendős támadó 15 találkozón kilenc gólnál tart. Rajta kívül Cristian Tanase is komoly veszélyt jelenthet Michel Vorm kapujára. Nem úgy a Napoli ellen kiállított Kapetanosz, akinek hiánya azt is jelentheti, hogy Romeo Surdu a kezdőben kaphat helyet, a kispadon pedig nem maradna egyetlen csatár sem.

A K csoport másik mérkőzésén az eddig két pontos és nyeretlen Napoli a Stevan Gerrardot és Fernando Torrest nélkülöző Liverpoolt fogadja. Érdekesség, hogy az angolok repülőgépét a dél-olasz város felé vezető úton egy bizonyos Bruce Dickinson vezette, aki nem más, mint a világhírű brit heavy- és power metal együttes, az Iron Maiden frontembere.

Ami a többi kvartettet illeti, a J nevű halálcsoportban ezúttal is rendeznek egy komoly rangadót: a három pontos Dortmund az eddig hibátlan Paris St.Germaint fogadja. Érdekes összecsapásnak ígérkezik továbbá a Palermo - CSZKA Moszkva, a Stuttgart - Getafe, a Besiktas - Porto vagy a Villarreal - PAOK Szaloniki is.
A csütörtöki meccsek programja:
A csoport:
Manchester City -Lech Poznań 22:05
Red Bull Salzburg-Juventus 22:05 ó
B csoport:
Atlético Madrid -Rosenborg 22:05
Arisz Szaloniki -Bayer Leverkusen 22:05 DigiTv.hu
C csoport:
Sporting Lisboa -Gent 22:05
Lille -Levszki Szófia 22:05
D csoport:
Villarreal -PAOK Szaloniki 22:05
Dinamo Zagreb -FC Bruges 22:05
E csoport:
Sheriff Tiraspol -BATE Boriszov 22:05
AZ Alkmaar -Dinamo Kijev 22:05
F csoport:
Palermo -CSZKA Moszkva 22:05
Sparta Praha -Lausanne 22:05
G csoport:
Zenit -Hajduk Split 20.00
Anderlecht -AEK Athén 20.00
H csoport:
Young Boys -Odense 20.00
VfB Stuttgart -Getafe 20.00
I csoport:
Metaliszt Harkiv -Sampdoria 20.00
Debreceni VSC-PSV Eindhoven 20.00
J csoport:
Borussia Dortmund - Paris Saint-Germain 20.00
Karpati Lviv -Sevilla 20.00
K csoport:
Utrecht -Steaua Bucuresti 20.00 ProTV
Napoli -FC Liverpool 20.00 Sport.ro
L csoport:
CSZKA Szófia -Rapid Wien 20.00
Besiktas -FC Porto 20.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: